Kampanien är ett uttryck för skönhet, drama, historia, kultur samt sol och hav: Längst Amalfikusten finns klassiska städer som t.ex. Ravello, Amalfi, Sorrento och Positano. Här finns Sorrentohalvön med utsikten över Napolibukten och vulkanen Vesuvius. Kampanien är en magisk upplevelse full av romantik, charm och storslagna monument. Regionen har även en rik natur med vackra kuststräckor, öar, berg och floder.

Städer

Huvudstad och den största staden är Neapel. Staden grundades av greker och fick namnet Neapolis. Neapel är en blanding av allt, storhet, nytt, gammal och en aning förfall i vissa områden. Här kan man bland annat se Italiens arkelogiska Nationalmuseum, Duomen, Castel Nuovo, det kungliga palatset och mycket annat. Amalfi, Positano, Ravello, osv. längs Amalfikusten har alla deras egen charm och ligger vackert på sluttningar utmed kusten. Katedralen i Amalfi som är av nordmanskt ursprung är ett stort och vackert monument. I den högt belägna staden Ravello finner man två sköna jätte-villor med tillhörande trädgårdar; Villa Rufolo och Villa Cimbrone och dessutom har man en fantastisk vy ut över Amalfikusten från staden som ligger 350 meter över havet. På Sorrentohalvön är Sorrento trots mycket turister en härlig upplevelse. Staden breder ut sig på sluttningar och från flera ställen kan man njuta av en fantastisk utsikt över Napolibukten.

Transport

Det finns en flygplats i Neapel. Till Sorrento tar du dig enklast med buss eller tåg från Neapel eller Rom.

Sol & Bad

Man kan nästan alltid räkna med vackert väder i Kampanien. Eftersom många av de intressanta städerna ligger vid kusten kan man med fördel kombinera semestern med sol och bad och stadsliv. Här finns inte långa sandstränder utan man badar mest från klippor och bad bryggor. Om man tycker om att snorkla finns det många goda möjligheter att utforska havet runt klipporna. Tycker man om Spa och kurbad ska man besöka Ischiaön. Här finns det nämligen en rad kurbadanstalter under öppen himmel med mineralrikt vatten som lockar flera besökande. Tack vare öns vulkaniska ursprung är bassängerna naturligt uppvärmda.

Capri

Från Neapel och Sorrento går det flera båtar/färjor varje dag resan tar 20-40 min. Om man vill uppleva ön med något mindre turister är det ide att åka över till Capri på eftermiddagen då alla turister lämnar ön. Man övernattar och kan i lugn och ro njuta av denna vackra ö, sedan lämnar man ön på förmiddagen då turisterna anländer. Capri har länge varit en populär tillflyktsort bland författare, konstnärer, filmkändisar och liknande från hela världen, vilket har gjort ön världsberömd. Den kanske mest kände av kulturpersonligheterna var den svenske författaren och läkaren Axel Munthe som under många år levde på Capri och bland annat behandlade drottning Viktoria här. Munthes Villa San Michele, som ligger i den andra staden på ön, Anacapri, donerades till svenska staten och fungerar idag som ett slags kulturcentrum och sevärdhet.

Allt man äter och dricker (särskilt den egna Limoncellon) håller god standard på Capri. Men det är dyrt, så sök dig bort från centrum för något mer humana priser. Här finns gott om lyxiga små boutiquer men också mängder av hantverkare som tillverkar skulpturer, målningar och sandaler, som är en specialitet.
När man behöver svalka sig är det främst bad från klippor och småstensstränder som gäller. Några längre sandstränder finns inte.

Äta i Kampanien

Regionen är mycket rik på spännande råvaror som te.x. svampar citroner, hasselnötter, skogsbär, fikon, kastanjer, goda lokala korvar och ostar, där den absolut mest kända osten är Mozzarella di Buffala. Här äter man mycket färsk fisk, annars äter man som i många andra delar av Italien mycket lamm och gris. Du finner riktigt goda matupplevelser på Sorrentohalvön, här finns nämligen några av Italiens bästa restauranger. I området kring Neapel kan du äta Capitone som är en stor havsål tillagad på olika vis. Anjovis är även vanligt att äta i Kampanien, saltade, färska eller stekta.

Klosterboenden i Kampanien