Cinque Terre

Liguriekusten sträcker sig från Ventimiglia (franska gränsen) till Genova och sedan söderut till La Spezia, norr om Toscana.

Genua är den största staden, här kan man hyra bil det kan man även i La Spezia.
Längre söder ut ligger Cinque Terre med de 5 byarna; Monterosso – Vernazza – Corniglia – Manarola – Riomaggiore. Det är lättast att ta sig till dessa orter med tåg. Bil behövs inte (svårt med parkering). Mellan byarna fungerar tågtarafiken mycket bra och smidigt.

Närmaste flygplatserna är Genova eller Pisa. Det går också att flyga till Bergamo eller Milano och sedan tar man tåget ner till kusten.

De fem byarna som ingår i begreppet Cinque Terre är:
Monterosso – Vernazza – Corniglia – Manarola – Riomaggiore.
Det är lättast att ta sig till dessa orter med tåg (svårt med bilparkering).
Sammanlagt har byarna ungefär ca 5000 invånare.
1997 blev Cinque Terre utsedd till världsarv.

Monterosso i norr har en fin sandstrand. Söder om Monterosso ligger Vernazza, av många ansedd som den vackraste. Corniglia hänger sig fast på en klippa, högst upp utan kontakt med vattnet. Manarola är väldigt fint och Riomaggiore, vacker som Vernazza och kanske den mäktigaste av dem alla, ligger längst ned, norr om Portovenere och La Spezia. Byarna samarbetar både inom turism och vinproduktion och de marknadsför sig som en enhet.

De vanligaste vandringslederna.

Il sentireo Azzurro är den mest kända leden. Den går mellan Monterosso och Riomaggiore, alltså Monterosso i norr och Riomaggiore i söder, och är 12 km lång.

Det tar minst 5 tim att gå hela leden och hygglig kondition krävs. Räkna med en heldag om ni vill stanna och kika lite i varje by. Glöm inte ta med vatten. Leden går i fyra etapper:

En mycket vacker vandringsled är också sträckan mellan Levanto och Monterosso(Levanto är en liten stad strax innan man kommer till Monterosso al Mare då man kommer norrifrån)
Riomaggiore – Manarola
Tid: 30 min. Svårighet: lätt

Leden är asfalterad och har inga höjdskillnader att tala om; passar både för småbarnsföräldrar med barnvagn och för den som vill undvika trappor.

Manarola – Corniglia
Km:1. Tid: 60 min. Svårighet: lätt
Utgår fr. järnvägstationen i Manarola, går längst med havet, till trappan som tar er upp till Corniglia (90 m. ö.h.).

Corniglia – Vernazza
Tid: 90 min. Svårighet: lätt/medel

Vernazza – Monterosso
Km: 3. Tid: 120 min. Svårighet: medel
Leden går på ca 150-200 m. ö.h. och det växer druvor och citronträd överallt. I slutet av leden kan man välja två vägar. Ta vänster om ni vill in i Monterosso by, den andra vägen leder ut till klipporna.

Tågtider

www.ferroviedellostato.it

Övrigt

Vill ni åka båt titta på www.navigazionegolfodeipoeti.it

Klosterboenden i Ligurien