Att under några dagar stanna till i en rofylld klostermiljö är en möjlighet som människor länge har känt till och utnyttjat. Under medeltiden sökte sig pilgrimer gärna till klostrens gästhus där besökarna kunde övernatta och få måltider serverade i en fridfullare omgivning än de stimmiga värdshusen längs vägen. Mot slutet av medeltiden fanns till och med ett slags resebyråer, där man kunde boka plats i förväg längs resrutten. Det fungerade faktiskt utan vare sig fax, telefon eller e-post.

Hur är det att bo på kloster?
Vi får många frågor om hur det är att bo på Klosterpensionat. Kanske inte så konstigt eftersom vi i Sverige inte har en lång tradition av att bo på kloster. Men det har Italienarna och många av de andra europeiska länderna som lever i en katolsk kultur.
Att under några dagar eller under hela sin semester ta in på klosterpensionat är relativt vanligt i europa. Familjer och enskilda personer återkommer år efter år för att vila upp sig, sola och bada eller bara läsa en bok under citronträden. Att bo på klosterpensionat är lite som dagens ”all inklusive” fast i betydligt lugnare tempo och framför allt mer enkelt och vilsamt. Här har du allt du behöver, sköna sängar, välstädade rum, god mat och vänlig personal. Att bo såhär är verkligen en upplevelse. Och när du väl en gång bott på detta vis är det svårt att tänka sig något annat!

Här har vi svarat på några av våra vanligaste frågor:

Kan vem som helst bo på klosterpensionat?
Ja, gammal som ung

Finns det speciella regler att ta hänsyn till?
– Man bör respektera systrarnas böner.
– Hälsa alltid på den du möter i hissen, vid frukost eller i dörren. (Italienarna är ett hövligt folk)

Vad är skillnaden från att bo på hotell?
Den största skillnaden är att du istället för hotellpersonal möter en glad nunna i receptionen. Klosterpensionaten är mer sparsmakade i sin inredning. Det är ett betydligt lugnare tempo, både för dem som är gäster och i systrarnas arbete. Några Klosterpensionat liknar mer ett vanligt hotell. Det kan ha blivit uppköpt eller man hyr ut till annan personal för att systrarna blivit för gamla. Men det finns alltid en ”orden” i bakgrunden.

Måste man vara religiös?
Nej, men man respekterar systrarnas tro

Får barn familjer bo på kloster, även om de låter?
Absolut, systrarna är väldigt glada i barn. På vissa ställen bedriver de förskola under vardagarna. Barn är barn och de låter och leker precis som vanligt. Om du har tur kanske de får en nunna att spela fotboll med.

Varför har vissa ställen stängningstid på kvällen?
Det är för att systrarna stiger upp väldigt tidigt för morgonbön och behöver få sin sömn. På de ställen där man får nyckel kan man tänka på att inte väsnas för mycket på väg till sitt rum om man kommer hem mycket sent.

Hur fungerar hel och helvpensionen/maten?
Har du valt helpension äter du alla måltider tillsammans med de andra gästerna i matsalen. Du får ditt bord som du har under hela din vistelse. Du beställer ditt vin och vatten till maten. En av systrarna serverar maten. Pranzo, eller lunch, är dagens huvudmåltid, och serveras mellan tolv och halv två. Cena, middag, intas vid sju-åttatiden på kvällen, och är till vardags ofta en lättare måltid jämfört med lunchen. Har du valt halvpension bestämmer du själv från dag till dag om du vill äta lunch eller middag. Meddela systrarna vid frukost vilket mål du vill äta. På många ställen finns små lappar intill matsalen där du skriver ditt rumsnummer och om du vill äta Pranzo eller Cena.

Vanlig meny:
Första varmrätten, primo piatto. Den vanligaste primon är pasta. Därefter serveras secondo piatto, som är andra varmrätten och består av kött (kött, fisk eller fågel). Sedan följer efterrätten som består av ost och frukt eller sötsaker. Formaggio e frutta, ”ost och frukt”.

Kan man beställa vegetarisk mat?
Ja, det går. Meddela oss vid bokningen så kan vi förmedla.

Får man delta i systrarnas bön?
Visst får man delta i systrarnas tideböner.

Får man dricka alkohol?
Självklart kan man sitta på terassen eller i trädgården och dricka ett glas vin.
Man behöver inte ha fest, men att tillsammans öppna en flaska vin och äta lite oliver och en bit ost (som man köpt med sig från staden) går jättebra.